Frisörguiden.se Frisörguiden.se

 

Tvätta håret

 

Hur ofta ska man tvätta håret?

Detta är en mycket omdiskuterad fråga och med risk för att låta tråkig finns det inte ett enda svar, utan det handlar om individuella förutsättningar.
Dock kan man med säkerhet säga att man lämpligen inte bör tvätta håret varje dag. Varför? Schampo innehåller i regel ett dussintal olika ämnen som vid överkonsumtion åldrar och sliter på ditt hår. Ungefär som ett klädesplagg blir mer och mer slitet för varje tvätt.


Den bästa näringen håret får är på naturligt sätt, dvs. kroppens egna oljor som regelbundet skickas ut till hela hårstrået. Överkonsumtion av schampo resulterar i att hårets egna naturliga oljor tas bort. Det finns guider om schamponering som förespråkar schamponering var annan dag för lockigt hår och vart tredje dag för rakt hår. Ta dessa uppmaningar med en rejäl nypa salt.

 

Återigen, hur ofta man bör schamponera är ytterst individuellt. Prova dig fram, kanske mår just ditt hår bättre av att schamponeras en gång i veckan, kanske är det vart tredje dag som gäller. Smek ditt hår, borsta det gärna varje dag, det ökar produktionen av hårets egna naturliga oljor. Använder du mycket stylingprodukter? Hur påverkar de ditt hårs naturliga balans? För vissa människor som använder mycket hårprodukter är det nödvändigt att schamponera ofta, men därmed absolut inte sagt att det överhuvudtaget är bra.

 

Milt och skonsamt?

Det är lätt att tro att man ska schamponera håret så mycket som möjligt, slå på TV:n och du uppmanas vid första reklaminslaget att gå och tvätta håret. Ofta uppmanas man bokstavligen till att göra det med hänvisning till att det är så milt, skonsamt, osv.

Nåja, allmänt kan man säga att det finns framförallt tre faktorer som avgör hur ofta du ska schamponera håret.


• Hur många övriga hårprodukter du använder
• Sanitära skäl (lukt, smuts)
• Din naturliga produktion av olja

Sista punkten kommer man enklast fram till genom att själv prova och känna efter när håret känns mest levande. Kanske har du en frisör som känner just ditt hår väl och som du kan rådfråga i ärendet.

 

Lycka till!

 

Alexander W

2006-03-09

 

 

 
© SEO Sverige 2006-2014 | Sitemap | Cookies | Annonsera | Kontakta | Om oss | Tävlingsvillkor

Sökoptimering & webbdesign av SEO Sverige