Frisörguiden.se Frisörguiden.se

 

Vad är ett schampo?

 

Ordet härstammar från det hinduiska ordet ”champna” som lär betyda ”knåda”. En viss logik bakom det med andra ord. I Sverige började vi inte använda det som vi idag kallar för schampo förrän på 1950-talet. Dessförinnan använda vi oss av såpa dvs. tvål, eller så använde man sig i viss utsträckning av olika alkoholhaltiga preparat. Det sistnämnda användes mestadels för att fördriva löss och andra oönskade varelser i håret. Detta är dock inte hela sanningen. Man var rätt så uppfinningsrik förr i tiden och därför var det inte heller inte ovanligt att man använde sig av asklut eller andra hemmakurer för att rena och vårda håret.

 

I dag finns det ett hundratal om inte tusental olika schampon att välja mellan. Jag syftar då på varumärken då innehållet i stort sett bygger på samma aktiva substanser.
Det har nog inte undgått de flesta att schampobranschen är gigantisk och omsätter ansenliga miljarder årligen. Schampo finns i olika varianter (mjäll, fett, torrt osv.) samt i åtskilliga dofter och färger. Prisskillnaderna är oräkneliga och som konsument kan man bli väldigt förvirrad då literpriset kan variera från ett schampo till ett annat med hundratals kronor.

 

Utöver att konsistensen, färgen, doften eller löddret kan skilja schampona åt så är resten av innehållet oftast mer eller mindre detsamma.

 

Ingredienser

Huvudingrediensen är något fettlösande ämne som t. ex. såpa eller överfettad tvål.
Sedan måste man få schampot att löddra, detta ofta genom att man tillsätter ett ämne som kallas för borax som är skumbildande. Borax är dessutom konserverande och rengörande.
För att få en bra konsistens tillsätts någon form av geléämnen. En ytterligare viktig substans är konserveringsmedel som i moderna schampon nästan alltid är alkohol av någon typ.

 

Detta är grunden i nästan alla hårschampon. Vad som sedan avgör kvaliteten på dem är hur alla ingredienser sammanställs och inte minst parfymeras. Man brukar säga att ett milt schampo är mest hälsosamt för håret. Ett milt schampo är i de flestas uppfattning ett schampo som inte innehåller för mycket alkoholhaltiga substanser.

 

Vilket schampo som i slutändan passar en bäst beror helt på vilken hårtyp och hårbotten man har. Det är med andra ord ytterst individuellt.

 

Alexander W

2006-10-24

 

Glöm inte att läsa om Dermaha Schampo

 
© SEO Sverige 2006-2014 | Sitemap | Cookies | Annonsera | Kontakta | Om oss | Tävlingsvillkor

Sökoptimering & webbdesign av SEO Sverige