
Rosenrot
En ört tillhörande kategorin fetbladsväxter. Har det latinska namnet Rhodiola rosea.
Växten finns i Sverige och är då mest vanlig i fjällen. Namnet Rosenrot har uppkommit främst med anledning av dess lukt som påminner om de vanliga rosornas.
Användningsområdena för Rosenrot sägs vara många och av skiftande karaktär.
Dess många egenskaper har gjort den väldigt populär, inte minst som ett inslag hos naturapoteken där rosenroten förekommer i många olika former.
Den har varit ett vanligt inslag inom folkmedicinen sedan fornnordisk tid. Både hos samer, norrmän, m fl. De brukade då kalla rosenroten för ”fjällkaktus”, "smörbukk”, ”kalvdans” m.m.
Rosenrot och muskulösa vikingar
Samerna använda rosenroten genom att tugga på den för att få extra kraft och energi på sina långa vandringar. Vikingarna sägs ha använt rosenroten för att den fick dem att se mer muskulösa ut. Folkslag som har levt i de norligaste delarna av världen har länge använt rosenroten för att bättre klara av kylan.
Bota huvudvärk
Andra användningsområden för rosenrot har varit att bota huvudvärk. Detta skedde redan under antiken i Grekland. Att den idag är så populär inom naturläkemedelsbranschen beror på att den har en dokumenterad effekt av höjande ATP-produktion (adenosintrifosfat).
Musklerna orkar mer
Vid trötthet så kan rosenroten öka energiupptaget i cellerna. Detta göra att musklerna orkar mera och att blodtrycket förbättras. Vidare kan rosenrot vara till hjälp vid ett mentala ansträngningar. Detta genom att den normaliserar hjärnans signalsubstanser. Detta kan även hjälpa till vid oro och depression.
Rosenroten sägs också hjälpa en att sova bättre och få ett bättre humör. Detta genom att blodtrycket normaliseras.
Läs mer om rosenrot
Alexander Wroblewski
2007-02-13

Läs fler artiklar om hår
Hur mår din hårbotten del 1
Hur mår din hårbotten del 2
Frisyr och ansiktsformer del 1
Frisyr och ansiktsformer del 2
