Frisörguiden.se Frisörguiden.se

 

Hårlöss

 

När man nämner löss eller hårlöss så tänker i första hand på barn eller bostadlösa människor som bor på gatan men det är faktiskt vanligare än vad man kanske tror och tro det eller ej men ju renare hår/hårbotten man har ju mer attraktivt är det för hårlössen. Det finns många olika typer av löss men här ska vi endast ta upp hårlöss och i första hand hårlöss hos barn.

 

Som de flesta personer kanske vet så sprider sig hårlöss otroligt snabbt från person till person och om ett barn på t.ex. ditt barns skola skulle ha löss är risken väldigt stor att även ditt barn får det. Det man ska tänka på är att behandla problemet så fort det uppstår. Oftast brukar man bli underrättad av någon från skolan om en ”epidemi” har brutit ut men det kan inte skada att ta sig en titt lite då och då. Om man inte ger barnet en avlusningsbehandling direkt kan lössen sprida sig till resten av familjen vilket inte är något man direkt vill.

 

Avlusningsschampo

På apoteket kan man köpa avlusningsshampoo men man borde läsa på förpackningen innan man köper produkten för de ämnen som finns i shampot är väldigt starkt och man vill så klart inte skada sitt barn i processen. Med skada så menar jag brännande känsla och irriterad hårbotten.
Se till att produkten är effekt mot lössen men ändå relativt skonsam mot huden och framför allt för barn och inte vuxna. Att få lite irritation är vanligt så bli inte orolig om ditt barn klagar eller kliar sig i hårbotten, försök däremot att få barnet att inte klia sig för mycket.

 

Om det nu skulle vara så att lössen sprider sig till dig eller någon annan vuxen i hemmet så finns det, som tidigare nämnt, produkter på apoteket att använda sig.

 

Man vet inte exakt varför lössen ”attackerar” oss människor men man vet att löss sprids av direktkontakt för dom kan varken simma, hoppa eller flyga. Lössen fäster sig i håret och hårbotten och gillar varma miljöer. Precis som mygg så lever löss av blod och exakt som ett myggbett så kliar även bett från hårlöss.

 

När man behandlar sitt barn mot hårlöss måste man tänka på att få bort lusäggen också, det är dom som är de svåraste och det kan ta 6 dagar tills dom kläcks. Om man inte lyckas ta bort äggen så börjar hela proceduren om igen. Äggen är små vitgrå prickar och är ungefär 1 mm långa.

 

Jacob S

Publicerad 2009-08-04

 

 
© SEO Sverige 2006-2014 | Sitemap | Cookies | Annonsera | Kontakta | Om oss | Tävlingsvillkor

Sökoptimering & webbdesign av SEO Sverige