Frisörguiden.se Frisörguiden.se

 

Hårfärgningsmedel

 

Det finns tre huvudtyper av hårfärgningsmedel. Den mildaste och minst varaktiga är den enkla tonsköljningen, den mest dramatiska och bestående är den permanenta färgningen.

 

Det är med den sistnämnda som man bäst styr processen och får den färg man vill ha.

 

I de aktiva ingredienserna ingår aminderivat, som på senare tid har fått dåligt rykte. Det diskuteras fortfarande om det kan framställa cancer. Något bestämt svar på frågan finns ännu inte, men det är antagligen klokt att inte färga håret när man är gravid, eftersom de kemiska ämnena kan tränga igenom moderkakan och nå fostret. Alla hårfärgningsmedel underkastas nu stränga test. Mängden aktiva ämnen stiger ju mörkare färgen är (en blond nyans kanske bara innehåller 0,002 procent medan en röd eller mörkbrun nyans har 15-20 gånger mer), och av den anledningen är det en god allmän regel att hålla sig till en nyans som är en eller ett par toner ljusare än den egna. Det är inte bara mindre riskabelt från kemisk synpunkt utan man blir också mycket vackrare.

 

Man bör alltid vända sig till en kunnig frisör om man vill permanentfärga håret själv, men det är ofta dyrt.

 

Gör du det själv måste du vidta följande försiktighetsåtgärder:

 

Testa på din hud

Pröva med en liten hudyta innan du färgar håret. Man kan nämligen få en allergisk reaktion vid kontakt med det verksamma ämnet, även om det inte är sannolikt. Gör samma sak om du ämnar tona. Stryk några droppar av lösningen på insidan av underarmen, sätt på ett plåster och låt det sitta ett dygn.

Syns det minsta spår av irritation eller inflammation så avstå från alltsammans. Du bör göra samma sak innan du permanentar eller rätar ut håret för första gången eller byter preparat.

 

Färgprov

Gör också ett färgprov. Ta en tunn länk i handen, sätt till färgen exakt enligt tillverkarnas instruktioner och skölj efter angiven tid. Du får en viss uppfattning om tonen, men tänk på att färgen blir starkare och mörkare när hela håret färgas om.

 

Välkända märken

Köp alltid ett välkänt märke, och ta inte för starkt intryck av bilden på förpackningen. Alla färgfoton får andra nyanser när de reproduceras och trycks.

 

Ögonfransar och ögonbryn

Använd aldrig hårfärgningsmedel på ögonfransar, ögonbryn eller på hår någon annanstans på kroppen än på huvudet. Om du vill ha ögonfransarna permanentfärgade så gå till en skönhetssalong och låt färga dem.

 

Läs ordentligt anvisningarna

Läs alltid anvisningarna minst två gånger, hur ofta du än har färgat håret tidigare. Lita aldrig på ditt minne.

 

Läs mer om Hårfärg

 

Alexander W

Publicerad 2007-10-31

 

 

 
© SEO Sverige 2006-2014 | Sitemap | Cookies | Annonsera | Kontakta | Om oss | Tävlingsvillkor

Sökoptimering & webbdesign av SEO Sverige