Frisörguiden.se Frisörguiden.se

 

Håravfall

 

Det finns ett par anledningar till att man tappar och förlorar sitt hår.
Den ärftliga faktorn är en sådan som främst drabbar män. Även om det i viss mån också kan drabba kvinnor så leder det aldrig till total skallighet hos kvinnor som det dessvärre väldigt ofta gör hos män. Det är inte heller säkert att en man drabbas av håravfall tillföljd av att man har haft en skallig far. Det finns fler anledningar till att man drabbas av håravfall som du kan läsa om här nedan.

 

Medicinska aspekter

De medicinska orsakerna till håravfall kan vara många. En del hudsjukdomar kan vara en direkt anledning till håravfall. Likaså kan olika typer av näringsbrist leda till att håret trillar av. Exempel på det är brist på zink och järn. Hos vissa personer är ämnesbristen en direkt biverkning av sjukdomar i sköldkörteln. Det har också visat sig att vissa typer av läkemedel som innehåller mycket A-vitamin kan ge upphov till håravfall.

 

Ärftliga anlag

De ärftliga aspekterna är framförallt tydliga hos män. Ca 15 % av alla män blir skalliga förr eller senare till följd av detta. Även kvinnor drabbas som sagt av ärftligt håravfall fast i betydligt mindre utsträckning. Bara för att du är man och har en skallig far betyder inte detta nödvändigtvis att du själv kommer att bli skallig. Sannolikheten är tyvärr dock betydligt högre.

 

Stress

För mycket stress och jäktande är aldrig bra. Detta gäller inte minst vid risken för håravfall.
Olika stressituationer kan leda till att håret under en viss tid faller av. Anledningen är att håret går in i en vilofas vid stress. Vilofasen kan sedan övergå till en avstötningsfas som leder just till håravfall.

 

Vårdslöshet med stylingprodukter

Det är ingen hemlighet att de stylingprodukter vi i regel använder oss av innehåller massor med kemiska substanser. Hur känslig man är för dessa ämnen varierar från person till person.
Vad som händer om håret blir för starkt påfrestat av olika kemiska ämnen är att det går av.
Detta är vanligast vid t ex hårfärgning och permanentning. En del människor är så pass känsliga för kemiska ämnen i håret att man inte klarar av alla typer av hårschampo utan att hårstrån trillar av i större utsträckning än vad som är normalt.

 

Övrigt om håravfall

Alla människor fäller hår, varje dag, hela livet. Det är fullt normalt. I vissa perioder av livet upplever man att håravfallet är kraftigare än vanligt. Det beror oftast på någon form av näringsbrist eller för intensivt solande eller användande av stylingprodukter.

 

Man bör söka hjälp för sitt håravfall då man känner att det pågått under en längre tid och man börjar se kala fläckar i sin hårbotten.

 

Läs även vår rencension av Toppik mot håravfall.

 

Alexander W

Publicerad 2007-07-09

 

 

 
© SEO Sverige 2006-2014 | Sitemap | Cookies | Annonsera | Kontakta | Om oss | Tävlingsvillkor

Sökoptimering & webbdesign av SEO Sverige