Frisörguiden.se Frisörguiden.se

 

Fantasi, kreativitet och kunskap skapar den perfekta hårfärgen

 

Grönskimrande, gulorange eller blåsvart hår? De flesta av oss har väl någon råkat ut för en misslyckad hårfärgning. Att färga håret är svårt. Det krävs kunskaper i kemi, teknik och framför allt en stor känsla för vad som passar till just din hudton och ansiktsform för att få ett lyckat resultat.

 

Text: Sanna Cederström

 

Att laborerar hemma med hårfärger inköpta på ett varuhus ger sällan det resultat man hoppas på, och så gott som aldrig det resultat som visas på utsidan av förpackningen. För att få rätt ton behövs nämligen ofta ett förarbete av håret. Vilka färger eller produkter du tidigare använt spelar också avgörande roll för slutresultatet. Även hur lång tid en hårfärg ska sitta i samt hur i vilken ordning den appliceras är avgörande. Och de bitarna är det inte många amatörer som har koll på.


Haisan Bekiroglu, färgexpert på Ekman Hair har sett många misslyckade och rent av katastrofala hårfärgningar, gjorda både i hemmet och av okunniga frisörer.


– Det är synd att människor försöker färga håret hemma. Det blir nästan aldrig som de tänkt sig och slutar istället med att de ändå för besöka en frisör och då blir det ju ofta dyrare och mer tidskränvande än om man hade gått till en expert från början.


– Men en positiv aspekt är att det nästan alltid går att fixa en dålig färgning. Dock kan det ta lite tid. Men så länge frisören har kunskap, fantasi och är kreativ brukar det bli riktigt bra till slut. För det finns inga dåliga hår, bara dåliga frisörer.


Viktigt enligt Haisan är även att alltid i första hand se till hårets kvalitet.


– Man kan inte stressa fram en viss färg, har kunden inte kvaliteten för färgningen blir resultatet ändå inte vad han eller hon tänkt sig.


Vidare berättar han att det handlar om att utgå från kundens önskemål och se till helheten. Ögonfärg, ansiktsform, hudton, yrke, livsstil måste man att ta hänsyn till både vid val av färg och frisyr.


– Det är viktigt att gå igenom dessa punkter med sin kund innan man sätter igång. Varje frisyr, färgning och hår är unikt och därför måste tid för konsultation avsättas. Extra viktigt är detta givetvis vid första mötet.

 

Haisan beskriver sitter yrke med passion och glädje. Han är en välutbildad frisör och färgexpert men lika mycket en engagerad konstnär. En kreatör som ser varje kund som en ny utmaning. Och han anser att det är hans uppgift att inför varje besök förbereda och fundera ut idéer för hur han kan bäst kan klippa eller färga sin kund.


– Mina kunder förväntar sig att jag ska komma med förslag och inspiration på hur en frisyr kan förändras. Så det gäller att ha tänkt till innan, samt att känna sin kund. Det är en självklar del av servicen tycker jag.

 

Inspiration hämtar han givetvis på hårmässor, kurser och visningar, men även från strukturen på skalet på ett äpple, material på kläder, modeepoker och mycket annat.

 

– Jag håller hela tiden ögonen öppna och tar in allt jag ser och tänker på hur jag kan applicera det på hår och färger. Det sker omedvetet, det är jättehäftigt, säger Haisan och ler.

 

 

 
© SEO Sverige 2006-2014 | Sitemap | Cookies | Annonsera | Kontakta | Om oss | Tävlingsvillkor

Sökoptimering & webbdesign av SEO Sverige