Frisörguiden.se Frisörguiden.se

 

Grått hår


Varför blir håret grått? När sker detta och finns det något man kan göra för att motverka processen?
Ofta är det ett tecken på att man börjar åldras när de gråa hårstråna börjar dyka upp, men å andra sidan så åldras vi hela tiden, så vad är det egentligen som händer?


I princip alla människor får grått hår, förr eller senare. Förutom ålder så är det en rad andra faktorer som spelar in när det väl börjar att ske. Man kan t.ex. konstatera att det är mer märkbart hos någon med mörkt hår. Har man dessutom vid olika tillfällen hårdbantat är detta något som kan påskynda processen att utveckla gråa hårstrån.


Bara för att håret blir grått innebär verkligen inte detta att håret dör. Utan vad som händer är att pigmentcellerna slutar tillverka melanin. När håret inte längre tillförs melanin blir håret vitt. Varför detta sker vet man inte fullt ut men i enstaka fall så kan pigmentcellerna sluta fungera för att sedan åter igen börja verka och producera melanin. Vilket innebär att man kan få tillbaka sin naturliga hårfärg.
Det finns inga medel för att motverka att håret blir grått, däremot är det väldigt vanligt att man börjar färga sitt hår när de gråa hårstråna börjar dyka upp.
Det finns de som hävdar att melanin-injektioner kan hjälpa till för att få tillbaka sin naturliga hårfärg, men det finns lite belägg för att detta verkligen fungerar.


Att färga sitt hår är inte någon modern företeelse utan det har förekommit i tusentals år i många kulturer. Bl. a. grekerna och romarna häll på med detta och de forna egyptierna använde tjurblod för att dölja sina gråa hårstrån.
Att hålla på och färga sitt hår tar mycket tid och många får genom färgning olika allergiska reaktioner.

 

Kanske är det bäst att bara acceptera sina gråa hårstrån, det kan trots allt se stiligt ut och kanske t.o.m. ge dig en värdighet som du inte haft tidigare?

 

Alexander W

2006-05-15

 
© SEO Sverige 2006-2014 | Sitemap | Cookies | Annonsera | Kontakta | Om oss | Tävlingsvillkor

Sökoptimering & webbdesign av SEO Sverige