Frisörguiden.se Frisörguiden.se

 

Frisyrer ur ett historiskt perspektiv

 

Tänk att en frisyr kan betyda så mycket. Utöver klädsel och eventuellt smink är det emellertid frisyren som avslöjar var i tiden man är.

 

De forna egyptierna med sin storhetstid för tusentals år sedan var väldigt måna om sitt yttre. Männen var oftast rakade på hjässan och kvinnorna hade sitt mörka tjocka hår ordentligt uppsatt och dekorerat med diverse föremål av guld.

 

Indianerna, hur kände vi igen dem? På den amerikanska östkusten var de oftast rakade på sidorna av huvudet med undantag för den kam de lät ha kvar i mitten och längst med hjässan. Ungefär som punkarnas tuppkam. Indianerna som bodde mer inåt i landet, de hade oftast långt hår prytt med fjädrar.

 

1700-talets societeter kännetecknades av kritvita peruker som användes flitigt och hur mycket vitt puder de konsumerade under en livstid vill jag inte spekulera i. Ansiktet överöstes nämligen med puder för att hyn skulle framstå som så blek som möjligt. En solbränd hy innebar nämligen att man var en person av lägre rang som arbetade ute i det fria och således färgades av solen.

 

Om vi sedan hoppar fram till 1900-talet då i princip varje decennium hade ett tydligt hårmode ser vi verkligen hur en frisyr kan avslöja var vi befinner oss i historien.

Ta en titt på denna typiska frisyr från 20-talet.

 

Frisyr från 1920 talet


Känner man inte att man befinner sig på 50-talet när man ser denna bild?

 

Frisyr från 1950 talet


Hur framtidens frisyrer kommer att se ut är upp till oss själva. Idag finns det lika många personligheter som det finns människor. Trender kommer alltid att finnas vare sig det gäller frisyrer eller kläder. Dagens mode vad gäller hår och kläder är nästan alltid inspirerat av en eller flera tidsepoker. Med andra ord finns det en massa skapelser att inspireras av och prova.

 

 

Alexander W

2006-11-20

 

 

 
© SEO Sverige 2006-2014 | Sitemap | Cookies | Annonsera | Kontakta | Om oss | Tävlingsvillkor

Sökoptimering & webbdesign av SEO Sverige