Frisörguiden.se Frisörguiden.se

 

 

Din hårbotten

 

Är inte din hårbotten i god kondition blir ditt hår drabbat. Många tänker direkt på mjäll när det talas om hårbotten. Faktum är att det inte behöver vara mjäll bara för att din hårbotten stöter bort död hud.


En torr hårbotten kan betyda något av följande:

 

• Att man har torr hud överlag
• Att den har utsatts alltför mycket för stark sol som bränt hårbotten
• Att rester av schampo, hårspray, eller läggningsvätska ligger kvar i håret

 

Har man en allmänt torr hud och hårbotten kan man försöka med en lätt oljemassage.

Om man vet att solen eller solariet gått hårt åt ens hårbotten, så var varsam mot den under ett par veckor tills den återhämtat sig. Rester av hårspray och schampo får man bort genom att skölja håret riktigt ordentligt. Ge ditt vanliga schampo en chans till innan du överväger att byta till en s.k. mjällschampo. Skölj som sagt extra ordentligt eller se upp med solen och överkonsumtion av hårprodukter.

 

Om ingenting hjälper

Skulle inte din hårbotten bli bättre trots ovanstående åtgärder så är sannolikheten stor att du kanske har mjäll. Behandla då först och främst med någon mild antiseptisk lösning från Apoteket. Om mjällen fortfarande inte ger med sig så övergå så småningom till något starkare mjällschampo. Välj då något som innehåller tjära eller zinkpyridition, som tros dämpa takten i cellomsättningen.

 

Massage

Massage är också nyttigt för ditt hår och hårbotten på flera olika sätt. Det ger dessutom en avslappnande effekt, vilket är bra för sinnena om inget annat. Massera din hårbotten genom att knåda med fingrarna. Håll hårbotten lite fuktig genom att doppa fingerspetsarna i något av följande; vanligt kranvatten för normalt hår och hårbotten; antiseptisk lösning vid mjäll eller fras i hårbotten; saften av en halv citron i en kopp med vatten för fett hår och hår av blandad typ; varm mandelolja (får sitta kvar i håret i en timme och tvättas bort noggrant) för torrt hår och hårbotten.

 

Skulle du efter att ha försökt med alla ovanstående huskurer fortfarande ha stora problem med din hårbotten så är det troligtvis ett genetisk hudproblem som har uppstått. Då rekommenderar jag att man uppsöker en hudklinik eller motsvarande för vidare konsultation och behandling.

 

Alexander Wroblewski

2007-02-08

 

 
© SEO Sverige 2006-2014 | Sitemap | Cookies | Annonsera | Kontakta | Om oss | Tävlingsvillkor

Sökoptimering & webbdesign av SEO Sverige