Frisörguiden.se Frisörguiden.se

 

Alopecia areata - fläckvist håravfall

 

Alopecia är ett latinskt ord som betyder håravfall. Alopecia totalis betyder totalt håravfall.
Sjukdomstillståndet Alopecia areata som egentligen betyder fläckvist håravfall är idag fortfarande en obotlig medicinsk åkomma.

Det drabbar män och kvinnor i lika stor utsträckning och kan inträffa när som helst i livet även om en majoritet av de drabbade får diagnosen i ung ålder.

De allra flesta som drabbas av Alopecia areata förlorar inte sitt hår helt och hållet. Det vanligaste är att kala fläckar uppstår på huvudet. Dessa ytor kan komma och gå i olika perioder. Ytan kan förbli oförändrad i storlek under flera år men den kan också förstoras väldigt snabbt. En del drabbas av Alopecia totalis vilket betyder att man förlorar allt sitt hår på huvudet. Om man förlorar allt sitt hår på hela kroppen så kallas det för Alopecia universalis.

 

Alopecia i Sverige


I Sverige är cirka 150 000 människor drabbade utav Alopecia i olika omfattning. Det är en icke smittosam sjukdom och uppkomsten går inte att förutspå.
Vad som utlöser sjukdomen är inte heller det helt klart. Det bedrivs mycket forskning på området och man tror att Alopecia är en autoimmun sjukdom. Med det menas att kroppen producerar antikroppar trots att det inte är nödvändigt. Dessa antikroppar angriper i sin tur någon del av hårsäcken som ger upphov till håravfall. Kroppens immunförsvar är alltså överaktivt och ger sig på friska celler på ens egen kropp.

Att drabbas av Alopecia är jobbigt, framförallt när det drabbar barn. Det finns dock hopp i form av den aktive forskning som bedrivs. Dessutom finns det ett förbund man kan ansluta sig till, Alopeciförbundet Sverige. Här finner du deras hemsida.

 

Alexander W
Publicerad 2010-12-10

 

 
© SEO Sverige 2006-2014 | Sitemap | Cookies | Annonsera | Kontakta | Om oss | Tävlingsvillkor

Sökoptimering & webbdesign av SEO Sverige